Windmolen De Teerlingmolen

Oliewindmolen op de Warande: molenromp met cultuurgoederen

Beschrijving

De molenromp van oliewindmolen op de Warande, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, inzonderheid de bijhorende uitrusting, is beschermd als monument.

Waarden

De molenromp van oliewindmolen op de Warande, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, inzonderheid de bijhorende uitrusting, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als zeldzaam geworden voorbeeld van een uitsluitend als oliemolen circa 1780 gebouwde windmolen met nog bewaarde kollergang en die in de 20ste eeuw werd uitgerust met een kleine elektrisch aangedreven graanmolen tijdens het interbellum toen de kleine olieslagerijen door de economische en technologische ontwikkelingen uit de markt gedrukt waren. In die zin gaat het hier om een materiële getuige van een voorbijgestreefde fase in de evolutie van de productie van natuurlijke oliën als belangrijke grondstof voor de productie van een breed gamma aan eindproducten. Tevens zijn er nog sporen aanwezig van de vroegere aanwezigheid van een stoommachine die in 1882 in gebruik werd genomen.

Romp van de Teerlingmolen

Weibroekdreef (Aalter)
Romp van een stenen grondzeiler, Teerlingmolen genaamd, rond 1854 opgetrokken als oliewindmolen, ter vervanging van een houten staakmolen. In 1882 werd tegen de molen een aanbouw gerealiseerd voor een stoommachine.