Neoclassicistisch burgerhuis

Geografisch pakket Gent

Dit burgerhuis, deel van een neoclassicistisch ensemble van drie panden, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als onderdeel van een ensemble gevormd door drie rijhuizen met neoclassicistisch getinte bepleisterde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw en met houten winkelpui."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000657, Oudburg 21: huis, advies KCML (1981).

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Ensemble van neoclassicistische burgerhuizen

Oudburg 19-23 (Gent)
Drie rijhuizen van drie bouwlagen hoog, met een gevelwand ontworpen als een geheel bestaande uit drie partijen, van respectievelijk twee, drie en twee traveeën breed, afgedekt met een zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Typische houten 19de-eeuwse winkelpui in elke zijpartij.