Beschermd monument

Watermolen Boembekemolen

Beschermd monument van tot heden

ID
7991
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7991

Besluiten

Watermolen De Boembekemolen
definitieve beschermingsbesluiten: 03-02-2005  ID: 4338

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming van de watermolen Boembekemolen als monument omvat de kelder onder de woning, de watergevel ter hoogte van de woning, de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken inzonderheid de volledige technische uitrusting bestaande uit het draaiend werk (het kamwerk, één koppel maalstenen, elevatoren, liggende monocylindersemidieselmotor ‘Claeys Zedelgem’, de riemen en overbrengingen, de graankuiser, het houten luiwerk, de ijzeren goot van de archimedesschroef en alle toebehoren), de sluis met stuw en het waterrad.



Waarden

De watermolen genaamd ‘Boembekemolen’ met inbegrip van de kelder onder de woning, de watergevel ter hoogte van de woning, de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken inzonderheid de volledige technische uitrusting bestaande uit het draaiend werk (het kamwerk, één koppel maalstenen, elevatoren, liggende monocylindersemidieselmotor ‘Claeys Zedelgem’, de riemen en overbrengingen, de graankuiser, het houten luiwerk, de ijzeren goot van de archimedesschroef en alle toebehoren), de sluis met stuw, het waterrad, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde, sociaal-culturele waarde

als voorbeeld van een watermolen waarvan de oudst gekende vermelding dateert van 1548 maar die waarschijnlijk reeds ouder is (in dit oude cultuurlandschap waren er reeds in 11de eeuw watermolens). Van de oude vaste constructies zijn er restanten van de 17de en 18de eeuw (watergevel, restanten van leemvakwerk, dakspant). Deze watermolen illustreert de wijze waarop de inrichting en behuizing daarvan aan de economische en technische ontwikkelingen vanaf het einde van de 19de eeuw en gedurende de eerste decennia van de 20ste eeuw dienden te worden aangepast bijvoorbeeld door de plaatsing van een stoommachine rond 1900, later vervangen door een semidieselmotor in jaren 1920. Er zijn dus zowel oude, ambachtelijke als sporen van semi-industriële uitrustingen aanwezig (industrieelarcheologische waarde) .
Tevens was de ze watermolen reeds bekend in een voor de streek belangrijke tijd, namelijk de 16de eeuw, waarin een belangrijke historische actor, namelijk Lamoraal, graaf van Egmont er eigenaar van (historische waarde). streek belangrijke
De historische documenten betreffende deze watermolen leggen getuigenis af van de overgang van de eigendomstoestand van molens van adellijk naar particulier bezit en dit rond 1800 (sociaal-culturele waarde).

Aanduiding van

Is de bescherming van

Watermolen Boembekemolen

Boembeke (Brakel)
De oudste gekende vermelding van de Boembekemolen dateert van 1548 maar de molen is waarschijnlijk ouder. De molen werd eind 19de eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw aangepast aan de nieuwe economische en technische ontwikkelingen. De watermolen vormt het hart van de molensite en dateert in zijn huidige uitzicht uit 1945. Het woonhuisje aan de straatkant dateert in zijn huidige vorm uit 1925.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watermolen Boembekemolen [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7991 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.