Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 22-09-1981 tot heden

ID
7992
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7992

Besluiten

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, kerkhof en kerkhofomheining
definitieve beschermingsbesluiten: 22-09-1981  ID: 1696

Beschrijving

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is met inbegrip van het kerkhof en de kerkhofomheining beschermd als dorpsgezicht.

In het beschermingsdossier wordt de historische waarde van het kerkhof als volgt gemotiveerd: als integrerend deel van het kerkgebouw met voor het dorpsbeeld beeldbepalende waarde.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000667, Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk (S.N., 1981).


Waarden

De Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk, het kerkhof en de kerkhofomheining zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorp zonder nummer (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein en omgeven door het kerkhof met omheining met ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen vierkante pijlers en haag aan de kerkhofzijde, en muur met spaarvelden aan de zuidzijde, naar ontwerp van architect O. Oosterlinck van 1905. Deze parochie werd in 1264 definitief onder het gezag van de bisschop van Doornik geplaatst en stilistisch zijn de oudste delen van de kerk met name de kruising met achtzijdige toren, het transept met traptorentje en de kern van vijf traveeën van het schip, in deze periode te situeren. Omhaagd en ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens en een neoclassicistisch bakstenen utilitair gebouw.