Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteeldomein Ter Leyen

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kasteel Ter Leyen en omgeving

Beschrijving

Het kasteeldomein Ter Leyen is beschermd als landschap. Het landhuis is niet inbegrepen in de bescherming als landschap, maar werd in hetzelfde besluit wel beschermd als monument.

De omgeving van het kasteel "Ter Leyen" is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Calvarie

Boekhoutedorp (Assenede)
Open calvariekapel op het voormalige kerkhof, tegen de zijgevel van het huis Boekhoutedorp 8. Hergebruik van de decoratieve zandstenen rondboogomlijsting op zuilen van het oorspronkelijk kerkportaal, heropgebouwd in 1948 door beeldhouwer L. Willems.

Boekhoutedorp 5 (Assenede)
De eerste vermelding van een kasteel dateert van 1511, in het bezit van meester Roeland Soete. Nog deels omgracht vroeg-renaissancekasteel op L-vormige plattegrond, ingeplant in een groot landschapspark met prachtige bomen, vijver met ijzeren boogbrugjes, ijskelder en grot. Koetsierswoning vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en conciërgewoning.

Vredesboom en oorlogsmonument

Oorlogsmonument en herdenkingsboom, aangeplant en opgericht in 1920 ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De boom werd in 2009 geveld en vervangen door een jong exemplaar.