Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteeldomein Ter Leyen

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

ID
7995
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7995

Besluiten

Kasteel Ter Leyen en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 11-01-1977  ID: 1092

Beschrijving

Het kasteeldomein Ter Leyen is beschermd als landschap. Het landhuis is niet inbegrepen in de bescherming als landschap, maar werd in hetzelfde besluit wel beschermd als monument.Waarden

De omgeving van het kasteel "Ter Leyen" is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Calvarie

Boekhoutedorp zonder nummer (Assenede)
Open calvariekapel op het voormalige kerkhof, tegen de zijgevel van het huis Boekhoutedorp 8. Hergebruik van de decoratieve zandstenen rondboogomlijsting op zuilen van het oorspronkelijk kerkportaal, heropgebouwd in 1948 door beeldhouwer L. Willems.


Kasteeldomein Ter Leyen

Boekhoutedorp 5 (Assenede)
De eerste vermelding van een kasteel dateert van 1511, in het bezit van meester Roeland Soete. Nog deels omgracht vroeg-renaissancekasteel op L-vormige plattegrond, ingeplant in een groot landschapspark met prachtige bomen, vijver met ijzeren boogbrugjes, ijskelder en grot. Koetsierswoning vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en conciërgewoning.


Parochiekerk Heilig Kruis

Boekhoutedorp zonder nummer (Assenede)
Parochiekerk voorheen met omringend kerkhof met ijzeren afsluiting en hekken. De huidige parochiekerk werd opgericht onder pastoor Lefèvre in 1866-1868 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny. Vrij sober eclectisch gebouw met voornamelijk neoromaanse inslag en dominerende vierkante geveltoren, opgetrokken uit baksteen en afgedekt met leien daken.


Vredesboom en oorlogsmonument

Boekhoutedorp zonder nummer, zonder nummer (Assenede)
Oorlogsmonument en herdenkingsboom, aangeplant en opgericht in 1920 ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De boom werd in 2009 geveld en vervangen door een jong exemplaar.