Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kerkhof en pastorietuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Sint-Servatius met kerkhofmuur, kerkhof en pastorie met pastorietuin

Waarden

Het kerkhof en de pastorietuin zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

kerkhof en pastorietuin zorgen niet alleen voor een beelbepalende omkadering, maar vormen tevens historisch-typologisch één geheel met respectievelijk kerk en pastorie.

Is de omvattende bescherming van

Parochiekerk Sint-Servaas

Kersbeek-Dorp 5 (Kortenaken)
Kerk met gotisch koor met steunberen, einde 16de eeuw opgetrokken uit baksteen met zandstenen speklagen. Noordoostelijke sacristie uit de tweede helft van de 18de eeuw. Neoclassicistische toren en éénbeukige ruimte. Neogotische zuidoostelijke sacristie.

Pastorie Sint-Servatiusparochie

Kersbeek-Dorp 9 (Kortenaken)
Achter de kerk gelegen gedeeltelijk verbouwd dubbelhuis uit einde 18de eeuw begroeid met wilde wingerd en klimop.