Hoekhuis

Beschermd monument van tot (opheffing)

Huis
voorlopige opheffingsbesluiten: 06-10-2023  ID: 15189

Geografisch pakket Gent

Dit hoekhuis was beschermd als monument.

Op 6 oktober 2023 werd de bescherming als monument van het huis voorlopig en op 28 februari 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang. De gevel is gereconstrueerd naar 18de-eeuws model. Achter de gevel bevindt zich een volledig nieuw gebouw zonder enige referentie naar de oorspronkelijke indeling en bouwtechnieken.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht in 1981 een advies uit waarbij de architectuurhistorische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als typisch 18de-eeuws hoekhuis van 1757 met 19de-eeuwse winkelpui."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000657, Plotersgracht 13: huis, advies KCML (1981).

Het huis was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Hoekhuis

Plotersgracht 13-17 (Gent)
Hoekhuis met twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen onder driehoekig fronton, volgens archiefstukken te dateren 1757. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels van respectievelijk vier en twee traveeën. Gereconstrueerd in de periode 1980-1990.