Windmolen Artemeersmolen

Gemeente Aalter
Deelgemeente Poeke
Straat Artemeersstraat
Locatie Artemeersstraat 14A (Aalter)

Artemeersstraat 14A, Aalter (Oost-Vlaanderen)

Gelegen in een goed behouden open, licht golvend landschap op de grens van Poeke met Aarsele en Kanegem (West-Vlaanderen). Ronde bakstenen bovenkruier (zonder galerij) op molenberg. In de 19de eeuw ook oliemolen.

De stenen windmolen Artemeersmolen is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de industrieel-archeologische waarde als volgt werd gemotiveerd: "als bergmolen van 1810 met drie koppels maalstenen.”

• Onroerend Erfgoed Industrieel Erfgoed, beschermingsdossier DO000776, Artemeersmolen met omgeving, advies KCML (1986).

Waarden

De windmolen genaamd Artemeersmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde