Pastorie Sint-Agnesparochie

Pastorieën

Beschrijving

De bescherming omvat de pastorie van Wontergem, de voormalige pastorie van de Sint-Agnesparochie. Ook het interieur en de tuin maken deel uit van de bescherming, de moderne achterbouw niet.

Waarden

Pastorie van Wontergem met uitzondering van de recentere aanbouwen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

De pastorie van Wontergem werd gebouwd in 1895 en is door zijn vormgeving, interieuraankleding en tuinaanleg representatief voor het einde van de 19de eeuw. In de tuin nog een stalletje en bakhuis uit 1904, zij zijn representatieve voorbeelden van de zelfvoorziening van een pastoor in de 19de-begin 20ste eeuw.
Het pand behield zijn oorspronkelijke interieurdecoratie waaronder binnenschrijnwerk, tapijttegelvloeren, stucwerk, schouwmantels, trap, hek uit 1902 op de bovenverdieping, plankenvloeren,... Sporen laten muurschilderingen vermoeden op de benedenverdieping.

De lijst van beschermde gebouwen is een selectie uit de inventaris van pastorieën uit de 18de tot begin 20ste eeuw. De 13 panden vertegenwoordigen 22,4% en zijn allen representatief en toonaangevend voor de pastorie en haar evolutie. Het zijn panden met één of meerdere historische, artistieke en/of wetenschappelijke waarden.
De historische waarde van de pastorie bestaat uit de kerkelijke verplichting aan de pastoor om na een benoeming op zijn beneficie te gaan wonen. Dat vereiste een 'pastoreel huis'. Deze verplichting werd herhaald tijdens het concilie van Trente waardoor in het begin van de 17de eeuw verschillende pastorieën werden gebouwd. Het is pas ná de seculiere wet van 25 september 1769 dat de meeste pastorieën opgericht werden. De tiendenheffers werden daartoe verplicht. Slechts weinig pastorieën van voor 1769 bleven bewaard, wat hen tot bijzondere getuigen én referentiepunten maakt voor de evolutie in de tweede helft van de 18de eeuw. De 19de-eeuwse pastorie, opgetrokken door de gemeente, is het gevolg van het Concordaat van 1801. De pastorie hoort door deze historische context samen met de kerk, het gemeentehuis en de dorpsschool tot de historisch gegroeide dorpskern, de parochie en het collectieve geheugen van de dorpsgemeenschap.
De artistieke waarde van de pastorie bestaat uit het steeds zeer consequent toepassen van de meest moderne structuur, constructie, decoratie en (tuin)aanleg eigen aan de bouwperiode van het pand. De drang naar het nieuwe en moderne resulteerde niet zelden in het herinrichten van één of meerdere kamers met nieuwe vormen, materialen en stijlen. Verschillende pastorieën getuigen van deze architecturale evolutie. In zowel de 18de als eerste helft van de 19de eeuw is de invloed vanuit Frankrijk op de kunst en architectuur in onze contreien zeer duidelijk. Die invloed is zeer duidelijk merkbaar in zowel de toegepaste stijlen als in de 18de-eeuwse formele tuinaanleg waarbij het huis 'entre cour et jardin' geplaatst werd. De typologie kent een zeer specifieke evolutie van dubbelhuis naar vrij grondplan. Typisch en uniek voor de pastorie is de mogelijkheid om de bovenverdieping af te sluiten van de benedenverdieping dankzij een smeedijzeren hek of luik, dat van op de verdieping kan gesloten worden. De tuinen getuigen allen van de onverbrekelijke band tussen pastorie en tuin. De zelfvoorzienig van de pastoor uitte zich in zowel een sier- als nutstuin met alle daaruit volgende nutsgebouwen als schuren, stallen, bakoven, volières, opslagruimtes, .... De aanleg inclusief onder meer de ommuring, poortgebouwen, kleine tuinelementen als kapellen, grotten, vijvers, wallen, paden, serres, bruggen, tuinpaviljoenen, loverpriëlen, beelden, ... is steeds zeer representatief voor de evolutie van formele naar landschappelijke tuin welke in deze periode plaatsvindt.
Verschillende tuinen hebben wetenschappelijke, meer bepaald dendrologische waarde door hun bijzondere bomenbestand.

Pastorie Sint-Agnesparochie met tuin

Tabakstraat 2 (Deinze)
Alleenstaand huis met ommuurde tuin en ijzeren hek tussen overhoekse hekpijlers. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van architect Hoste, op een gevelsteentje boven de deur gedateerd 1895. In de beboomde achtertuin, stalletje en bakhuis gebouwd in 1904 en zogenaamde celgevangenis, een bakstenen gebouwtje met twee celdeuren uit de 19de eeuw, naar verluidt in gebruik tot 1910.