Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Windmolen Plaatsemolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Stenen molenromp Plaatse- of Patattemolen en omgeving

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de Plaatse- of Patattenmolen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een molensite aan de rand van een dorpskern waar reeds rond 1690 een molen zou gestaan hebben en waartoe nog typische elementen als een voormalige molenaarswoning, een erf, stallingen en open ruimte met agrarisch karakter behoren;
als directe en onmiddellijke visuele omgeving van de Plaatse - of Patattenmolen, waarvan het beeldbepalend karakter bepaald wordt door een voormalige molenaarswoning, een erf, stallingen, en een open ruimte met agrarisch karakter.

Is de omvattende bescherming van

Patattenmolen met maalderij en molenaarswoning

Krapstraat 161 (Buggenhout)
De Patattenmolen of Plaatsemolen is een laat 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (oorspronkelijk grondzeiler, later bergmolen) met een elektromechanische maalderij van 1921 en een molenaarswoning met stallen van 1864.