Burgerhuis en maalderij Van den Bossche met tuin

Beschermd monument van 02-12-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Buggenhout
Deelgemeente Buggenhout
Straat Houtenmolenstraat
Locatie Houtenmolenstraat 14 (Buggenhout)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42004/111.1
  • OO002752

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Burgerhuis en maalderij Van den Bossche

Houtenmolenstraat 14, Buggenhout (Oost-Vlaanderen)

De woning is een mooi voorbeeld van statisch neoclassicistisch burgerhuis uit het einde van de 19de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het burgerhuis en voormalig maalderijgebouw Van den Bossche met inbegrip van de tuin is beschermd als monument.

Waarden

Het burgerhuis en voormalig maalderijgebouw Van den Bossche met inbegrip van de tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Het huis is een representatief voorbeeld van een burgerwoning uit het einde van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl en waarvan het uitzonderlijk rijkelijk uitgewerkt interieur gaaf bewaard bleef. Het gebouw is illustratief voor de architectuur uit de periode van zijn ontstaan en getuigt van het aanzien en de welvaart van de lokale nijveraars.
De oudere en lagere bouw links van het woonhuis, gebouwd in 1887 in opvolging van de houten korenwindmolen, is de enige getuige van de vroegere agrarische nijverheid en ambachtelijke maalderij op deze locatie.
De burgerwoning, opgetrokken in twee bouwfasen omstreeks de vorige eeuwwisseling, herbergt een uitzonderlijk interieur en is hierdoor exemplarisch voor de interieurstudie en modebewuste smaak van de gefortuneerde bouwheren, de lokale nijveraars en notabelen van het dorp.
De artisieke waarde blijkt vooral uit het origineel en rijkelijk uitgewerkt interieur met salons in neo-Lodewijk XV- en neo-Lodewijk XVI-stijl met verzorgde fijne stucdecoratie, origineel schrijnwerk met onder meer beschilderde deuren of gegraveerd glas, marmeren schouwen met ingewerkte kacheltjes en fraai uitgewerkte afsluitingen en een veranda met kamerhoge faiencetegelwanden met art nouveaugetinte bloemenslingers en gestileerde motieven.
De ruime beboomde achtertuin met locatie van de vroegere houten korenwindmolen, maakt inherent deel uit van het ensemble.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.