Oorlogsmonument ontworpen door Geo Vindevogel

Oorlogsmonument

Beschrijving

De bescherming omvat het oorlogsmonument voor de burgerlijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog aan het Kongoplein, langs het Schipdonkkanaal.

Waarden

Oorlogsmonument Tweede Wereldoorlog voor de burgerlijke slachtoffers van Deinze is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Herdenkingsmonument opgebouwd uit vier naast elkaar staande panelen in blauwe hardsteen, waarin de namen van de slachtoffers zijn gebeiteld. Het geheel staat op een verhoogd vierkant plateau, dat is opgebouwd uit een omgevend bakstenen muurtje met arduinen deksteen en treden en is opgevuld met een breed arduinen voetpad en los grind. Bovenop de sokkel een fraai gestileerde figuur in brons, die een neergehurkte treurende jonge vrouw, gekleed, voorstelt als symbool van rouw en piëteit jegens de slachtoffers.
De sokkel, de panelen en het omgevend muurtje zijn ontworpen door architect Romain van Assche uit Deinze. Romain Van Assche was leraar aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Deinze tussen 1954 en 1958.
Het beeld is van de hand van Geo Vindevogel. De Gentse beeldhouwer en keramist Geo Vindevogel (1923-1977) kreeg les onder meer van Geo Verbanck en van Oscar Jespers. Zijn werk in brons, marmer en hout is sober figuratief met voorkeur voor naakt, zonder onnodige toevoegingen. Zijn vormgeving is gestileerd zonder detaillering. Na 1961 werkt hij vooral in staal. Hij realiseerde oorlogsgedenktekens voor Oostende, Gent, Izegem en Deinze.

historische waarde

Herdenkingsmonument Tweede Wereldoorlog voor de burgerlijke slachtoffers van de stad Deinze, in het bijzonder voor de 38 burgers, Deinzenaren en vluchtelingen, die omkwamen op 25 mei 1940 door een granaatinslag op het Kongoplein, nadat zij daar door de Duitse 56ste infanteriedivisie als menselijk schild waren bijeengedreven. Plechtig onthuld op 27 september 1958 in aanwezigheid van de toenmalige prins Albert.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma. Precies opgericht op die plaats aan de vaartbrug van het Schipdonkkanaal, waar vele burgers omkwamen op de bewuste dramatische dag van 24 mei 1940.
Het gedenkteken, opgericht in 1958 op enige afstand in de tijd, houdt de herinnering levendig aan deze gruwelijke gebeurtenis door de symbolisering van rouw en piëteit tegenover de slachtoffers.

Kongoplein (Deinze)
Dit monument herdenkt de burgerslachtoffers van Tweede Wereldoorlog en voornamelijk diegenen die op 25 mei 1940 sneuvelden. De sokkel, de panelen en het muurtje zijn door architect Romain van Assche ontworpen. Het bronzen beeld is het werk van Geo Vindevogel.