Klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie, gevestigd in Huis ten Wijngaarde of Schaliënhuis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

De kavel werd bewoond door de baljuw van Kruibeke sinds de 16de eeuw. De eerste bekende bewoners waren de leden van de familie Vijdt. Zij verbleven er zeker van 1535 tot 1593. De hofstede had de naam 'Schaliënhuys' wat op de uitzonderlijke dakbedekking wijst in een periode waar de meeste panden bedekt waren met stro.

Schaliënhuis en klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Langestraat 12 (Kruibeke)
Klooster van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie, gevestigd in het zogenaamde "Huis ten Wijngaarde" of "Schaliënhuis". In 1676 aangekocht door Pastoor Antonius van Daele om het in 1688 officieel over te dragen aan de Geestelijke Dochters. Wellicht draag het van dan af de naam 'Het huys van O.L.Vrouw'. Bestaande uit een naar het binnengebied gekeerd 17de-eeuws gebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl van zes traveeën en twee bouwlagen op een zandstenen plint, het zogenaamde 'Schaliënhuis', met oostelijk georiënteerde kapel uit 1735 en 19de-eeuwse kloostervleugel langs de Langestraat.

Wordt opgevolgd door