Beschermd monument

Oorlogsmonument

Beschermd monument van tot heden

ID
8068
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8068

Besluiten

Herdenkingstekens Eerste Wereldoorlog
definitieve beschermingsbesluiten: 04-11-2002  ID: 3947

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft het perceel waarop het oorlogsmonument gelegen is en omvat dus ook de vrijheidsboom.



Waarden

Het herdenkingsteken ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De herdenkingstekens zijn allen opgedragen aan de militaire en burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In 1919 kregen de gemeenten de opdracht herdenkingstekens op te richten. Meestal werden de namen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog na 1945 aan het monument toegevoegd.
De Eerste Wereldoorlog betekende een breuk met het verleden. De politieke, militaire, sociologische en culturele kaarten werden volledig hertekend na 1918. De tekens gedenken bijgevolg de slachtoffers van één der belangrijkste en meest markante gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis.

artistieke waarde

De herdenkingstekens werden opgericht tussen 1919 en 1940. Daardoor werden een veelheid aan stijlen toegepast; van art nouveau tot art deco met al zijn varianten. Bekende kunstenaars werden aangezocht om de herdenkingstekens te ontwerpen en uit te voeren. De gebruikte vormentaal/symboliek is eigen aan het herdenkingsteken met zijn verwijzingen naar de helden in lijden, dood en overwinning.
Zeer vroeg voorbeeld van een herdenkingsteken opgericht in 1920. Het herdenkingsteken is representatief voor de late art nouveaustijl. Het werk is van de hand van de Gentse beeldhouwer Emile Poncelet.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Herdenkingsmonument gesneuvelden

Scheepswerfstraat (Dendermonde)
Het gedenkteken werd in 1920 opgericht voor de Vrijheidsboom. Centrale gedenkplaat, geflankeerd door twee vlakke, vierkante pijlers met kapiteel rustend op basement; bekroond door een hoofdgestel en gebogen fronton met centraal het wapenschild van Baasrode.

Is de omvattende bescherming van

Opgaande linde als vredesboom

Scheepswerfstraat (Dendermonde)
De linde werd als vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de Eerste wereldoorlog. Nadien werd bij de lindeboom een oorlogsmonument opgericht.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8068 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.