Oorlogsmonument

Beschermd monument van 04-11-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Sint-Gillis-bij-Dendermonde
Straat Burgemeester Potiaulaan
Locatie Burgemeester Potiaulaan zonder nummer (Dendermonde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42006/156.1
  • 4.01/42006/395.1
  • OO002759

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herdenkingsteken Eerste Wereldoorlog

Burgemeester Potiaulaan zonder nummer, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Toen Dendermonde in 1924 besliste dat er een oorlogsmonument moest komen in de stad besloot het Schepencollege van Sint-Gillis-bij-Dendermonde om ook daar een monument op te richten. Het begin van de Theofiel Potiaulaan bleek de geschikte plaats.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Het herdenkingsteken ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument.

Waarden

Het herdenkingsteken ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

De herdenkingstekens zijn allen opgedragen aan de militaire en burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In 1919 kregen de gemeenten de opdracht herdenkingstekens op te richten. Meestal werden de namen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog na 1945 aan het monument toegevoegd.
De Eerste Wereldoorlog betekende een breuk met het verleden. De politieke, militaire, sociologische en culturele kaarten werden volledig hertekend na 1918. De tekens gedenken bijgevolg de slachtoffers van één der belangrijkste en meest markante gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis.

artistieke waarde

De herdenkingstekens werden opgericht tussen 1919 en 1940. Daardoor werden een veelheid aan stijlen toegepast; van art nouveau tot art deco met al zijn varianten. Bekende kunstenaars werden aangezocht om de herdenkingstekens te ontwerpen en uit te voeren. De gebruikte vormentaal/symboliek is eigen aan het herdenkingsteken met zijn verwijzingen naar de helden in lijden, dood en overwinning. Het vredesteken van de Gentse ingenieur Jules Tijtgat werd op 19 juli 1931 feestelijk onthuld. Het herdenkingsteken behoort tot, en is representatief voor, de zuivere art deco.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.