Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen

Geografisch pakket Oud-Heverlee

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen, gebouwd halverwege de 17de eeuw aan de rand met het Meerdaalwoud en Heverleebos.

Waarden

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Witte Bomendreef (Oud-Heverlee)
Aan de rand van het bos, éénbeukige barokke kapel van drie traveeën, verstevigd door hoge steunberen en uitlopend op een blinde apsis, gedateerd 1661.

Het Zoet Water

Maurits Noëstraat, Meerdaalweg, Witte Bomendreef (Oud-Heverlee)
Site met vijvers en een 16de-eeuws waterkasteeltje, omgeven door bos met een barokkapel; geliefd excursiedoel vanaf minstens 1800; sinds 1930 uitgebouwd tot trekpleister voor dagjestoeristen. Op de site zijn tuinelementen in cementrustiek aanwezig, daterend uit het interbellum: balustrade en brug rond het eiland van het Spaans Dak; op een eilandje in de tweede vijver, een reuze vliegenzwam in cementrustiek, ten zuidoosten van het Spaans Dak een gecementeerde nepruïne met het jaartal "1667".