Oorlogsmonument ontworpen door Aloïs De Beule

Oorlogsmonument

Beschrijving

De bescherming omvat het oorlogsmonument dat in 1920 werd opgericht vóór de Onze-Lieve-Vrouw Bijstandkerk in de parochie Mijlbeek.

Waarden

Het oorlogsmonument Wereldoorlog I en Wereldoorlog II voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van de parochie Mijlbeek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Herdenkingsmonument met sterke religieuze symboliek naar ontwerp van de beeldhouwer Aloïs De Beule. Bronzen beeldengroep met de namen van de slachtoffers op de hardstenen sokkel, voorstellend het Heilig Hart van Jezus die een knielende moeder met kind en soldaat zegent. In smekende houding vragen zij de bescherming van het Heilig Hart.
Representatieve figuratieve voorstelling en symboliek binnen het oeuvre van beeldhouwer Aloïs De Beule (1961-1935). Hij realiseerde heel wat oorlogsmonumenten, onder meer te Bassevelde, Doornik, Ertvelde, Gavere, leper, Merelbeke, SintAmandsberg, Sint-Gillis Brussel, Zele ...
Aloïs De Beule volgde opleiding aan de Academie van Gent en werkte onder meer in het atelier van Mathias Zens. Hij richtte te Gent een eigen atelier op voor religieuze kunst. Belangrijke medewerkers waren beeldhouwers Oscar Sinea, Geo Verbanck, Louis Du Bar, Leo Sarteel, Modest Van Hecke, Achille Moertgat en Jules Vits. Aloïs De Beule evolueerde van een hoofdzakelijke neogotische kunst naar monumentale realistische expressieve beeldhouwkunst.

historische waarde

Gedenkteken voor de slachtoffers en gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, ingehuldigd in 1920 en opgericht op initiatief van de pastoor van de Onze-Lieve-Vrouw Bijstandkerk te Mijlbeek, die een gelofte van 1 september 1914 nakwam om een beeld van het Heilig Hart op te richten, indien de parochianen zouden gespaard blijven tijdens de bombardementen. De gemeenteraad leverde de grond en kwam tussen in de kosten.
Na Wereldoorlog II ook opgedragen aan de gesneuvelde weggevoerden en werkweigeraars van Groot Aalst.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma, dat door de burgers vaak werd verwerkt door het zoeken van troost en kracht in de religie. Religieus geïnspireerd oorlogsgedenkteken, opgericht naar aanleiding van een gedane belofte aan het Heilig Hart tijdens een bombardement door de parochiepastoor van Mijlbeek. De Heilig Hartdevotie was tijdens het interbellum bijzonder populair, wat zich uitte in de oprichting van heel wat gedenktekens met het Heilig Hart als centraal thema.

Oorlogsmonument parochie Mijlbeek

Onze Lieve Vrouwplein (Aalst)
Het oorlogsmonument werd in 1920 opgericht vóór de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in de parochie Mijlbeek. Bronzen beeldengroep van een Christus die een knielende moeder met kind en een soldaat zegent. In smekende houding vragen zij de bescherming van het Heilig Hart. De representatieve figuratieve voorstelling en de symboliek passen binnen het oeuvre van beeldhouwer Aloïs De Beule.