Gemeenteschool met onderwijzerswoning en Gemeentehuis van Melle

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Gemeentelijke lagere school met voormalige onderwijzerswoning en voormalig gemeentehuis, heden cultureel centrum en gemeentelijk museum. Schoolhuis gebouwd op de hoek van het voorpleintje waarachter het gemeentehuis staat.

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Brusselsesteenweg 393-397 (Melle)
Schoolhuis van twee bouwlagen, gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect M. De Noyette, aansluitend bij de semi-officiële bouwtrant van de schoolhuizen uit de tweede helft van de 19de-eeuw. Voormalig gemeentehuis: bestaand schoolgebouw van 1859 in 1886 verbouwd tot gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar ontwerp van architect J. De Bosscher. Representatief bak- en natuurstenen gebouw met centrale inkom met dubbele bordestrap. Haaks achter het schoolhuis aangebouwde vleugel met klaslokalen, opgericht in 1923 naar ontwerp uit 1914-18 van architect J. De Bosscher, van veertien en zeven traveeën.