Spermaliekapel met toegangspoort

Beschrijving

Spermalieweg z.nr./ Stationsstraat. "Spermaliekapel" met toegangspoort, gebouwd in 1954 op het z.g. Sijseelse Veld ter herinnering aan de nabijgelegen, in 1241 gestichte Spermalieabdij, verwoest in 1578-1579, waarvan thans nog enkel de voormalige abdijhoeve resteert (nr. 25). Het initiatief tot de bouw van de kapel gebeurt onder impuls van E.P. Jan Bosco,

Spermalieweg (Damme)
"Spermaliekapel" met toegangspoort, gebouwd in 1954 op het zogenaamd Sijseelse Veld ter herinnering aan de nabijgelegen, in 1241 gestichte Spermalieabdij. Toegangspoort aan de straatzijde en achterin gelegen kapel op onverhard, deels gekasseid, grosso modo driehoekig terrein met bomen en aanplantingen. Eenbeukige kapel opgetrokken in baksteen, met gebruik van natuursteen voor onder meer consoles, onder leien zadeldak. Voorgevel uitgewerkt als tuitgevel op rechte schouderstukken, centraal opgaand in opengewerkt klokkentorentje waarin klokje onder zadeldakje met ijzeren kruis.