Stadswoningen en beluik: gevels en bedakingen

Geografisch pakket Gent

De gevels en bedakingen van deze stadswoningen en deze beluikhuisjes zijn beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit
waarbij de architectuurhistorische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als traditionele rijhuisjes uit de 17de eeuw met trapgevel of getrapt dakvenster en spiegelboogdeur"
en waarbij de industrieel-archeologische waarde als volgt werd gemotiveerd: "als klein beluik uit het einde van de 19de eeuw."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000657, Corduwaniersstraat 23-33: huis (gevels en bedakingen), advies KCML (1981).

Waarden

Het huis (gevels en bedakingen) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde

Is de omvattende bescherming van

Stadswoning en beluik

Corduwaniersstraat 43-51 (Gent)
Twee bouwlagen hoog rijhuis in bak- en zandsteenbouw met zadeldak uit de 17de eeuw. Middentravee uitlopend op een getrapt dakvenster. Erachter beluik met drie huizen langs linkerzijde en twee berghokjes rechts, daterend van 1893 onder bouwheer weduwe Karel Warrie-Maché.

Stadswoning met trapgevel

Trapgeveltje in traditionele stijl met twee bouwlagen, twee traveeën - oorspronkelijk drie - en zadeldak, opklimmend tot de 16de, 17de eeuw.