Burgerhuis De Lelie

Geografisch pakket Gent

Burgerhuis De Lelie is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke en architectuurhistorische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als bak- en zandstenen halsgevel in Lodewijk XIV-stijl daterend van 1714."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000657, Geldmunt 14: huis De Lelie, advies KCML (1981).

Het huis De Lelie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Burgerhuis De Lelie

Geldmunt 20 (Gent)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, gedateerd 1714 door middel van muurankers op de vleugelstukken van de halsgevel. Halsgevel met invloed van Lodewijk XIV-stijl, gereconstrueerd in 1911 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Onderbouw van Franse steen, van derde bouwlaag af opgetrokken uit baksteen met natuurstenen elementen.