Stationsgebouw Sleidinge

Beschermd monument van 16-03-1999 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Deelgemeente Sleidinge
Straat Weststraat
Locatie Weststraat 131 (Evergem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44019/124.1
  • 4.01/44019/164.1
  • OO001807

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Stationsgebouw Sleidinge

Weststraat 131, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Voormalig station met lokettenzaal en woning, thans enkel stopplaats van de trein en station ingericht als café De Boemeltrein. Typische stationsarchitectuur voor de lijn Gent-Eeklo, aangelegd in 1861 en gebouwd in 1911 in plaats van een eerste houten stationnetje van 1901.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het stationsgebouw van Sleidinge is met inbegrip van het hoofdgebouw en het dienstgebouw beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig spoorwegstation van de NMBS is met inbegrip van het hoofdgebouw en het dienstgebouw beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als goed bewaard voorbeeld van een plattelandsstation van de Belgische Spoorwegen, in 1911 in gele baksteen opgetrokken in een typisch rondboogstijl, onder andere eigen aan deze lijn met houten sierelementen en gietijzeren luifel.
Als één van de drie nog bestaande oude stations op de in 1862 aangelegde lijn Gent- Eeklo (- Brugge) aldus deel uitmakend van het kenmerkende gebouwde patrimonium op deze lijn.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.