Stationsgebouw Sleidinge

Spoorwegstation met hoofdgebouw en dienstgebouw

Beschrijving

Het stationsgebouw van Sleidinge is met inbegrip van het hoofdgebouw en het dienstgebouw beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig spoorwegstation van de NMBS is met inbegrip van het hoofdgebouw en het dienstgebouw beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als goed bewaard voorbeeld van een plattelandsstation van de Belgische Spoorwegen, in 1911 in gele baksteen opgetrokken in een typisch rondboogstijl, onder andere eigen aan deze lijn met houten sierelementen en gietijzeren luifel.
Als één van de drie nog bestaande oude stations op de in 1862 aangelegde lijn Gent- Eeklo (- Brugge) aldus deel uitmakend van het kenmerkende gebouwde patrimonium op deze lijn.

Weststraat 131 (Evergem)
Station met lokettenzaal en woning in typische stationsarchitectuur voor de lijn Gent-Eeklo, aangelegd in 1861 en gebouwd in 1911 in de plaats van een eerste houten stationnetje van 1901. Gebouw van gele baksteen met centraal gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak geflankeerd door één bouwlaag hoge vleugels van respectievelijk één en vier traveeën onder zadeldak. Perronzijde met luifel voor de lokettenzaal.