Hoeve 't Leen Ten Damme

Beschrijving

Sint-Amandstraat nr. 19. Historische hoeve "'t Leen Ten Damme", thans gerenoveerd. Historiek. De hoeve gaat terug op een voormalig leengoed te Tielt-buiten en Aarsele, behorend tot de heerlijkheid "Tielt-ten-Hove" of "Gruuthuse", het leenhof van Tielt opgericht in de 14de eeuw en via de ammanie van Tielt afhankelijk van het grafelijk kas

Sint-Amandstraat 19 (Tielt)
De hoeve gaat terug op een voormalig leengoed te Tielt-buiten en Aarsele, behorend tot de heerlijkheid "Tielt-ten-Hove" of "Gruuthuse", het leenhof van Tielt opgericht in de 14de eeuw en via de ammanie van Tielt afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Beboomde oprit en ijzeren toegangshek naar heraangelegd erf, onder meer met solitaire boom. Ten noorden eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Witgeschilderd houtwerk van T-ramen met grote roedeverdeling. Zijpuntgevel met spitsboognisje in bakstenen omlijsting met topkruis, waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Ten zuiden van het woonhuis, gerenoveerde bakstenen bijgebouwen. Schuur uitgebreid aan achterzijde. Bakhuis met ovenhokje. Begroeide, half ondergrondse gemetste aardappelkelder en aanpalend groot bakstenen hondenhok. Recentere nutsgebouwen.