Oorlogsmonument ontworpen door atelier Bressers

Herdenkingstekens Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Het oorlogsmonument ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door atelier Bressers, is beschermd als monument.

Waarden

Herdenkingsteken ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De herdenkingstekens zijn allen opgedragen aan de militaire en burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In 1919 kregen de gemeenten de opdracht herdenkingstekens op te richten. Meestal werden de namen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog na 1945 aan het monument toegevoegd.
De Eerste Wereldoorlog betekende een breuk met het verleden. De politieke, militaire, sociologische en culturele kaarten werden volledig hertekend na 1918. De tekens gedenken bijgevolg de slachtoffers van één der belangrijkste en meest markante gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis.
Anno 1928 werd het herdenkingsteken op het dorpsplein te Evergem opgericht. De inscripties verwijzen zowel naar de slachtoffers van beide oorlogen als naar de toewijding van het dorp aan het Heilig Hart. Het herdenkingsteken werd geproduceerd in, en is representatief voor het werk uit, het atelier Bressers.

artistieke waarde

De herdenkingstekens werden opgericht tussen 1919 en 1940. Daardoor werden een veelheid aan stijlen toegepast; van art nouveau tot art deco met al zijn varianten. Bekende kunstenaars werden aangezocht om de herdenkingstekens te ontwerpen en uit te voeren. De gebruikte vormentaal/symboliek is eigen aan het herdenkingsteken met zijn verwijzingen naar de helden in lijden, dood en overwinning.

Oorlogsmonument

Gilbert Braeckmanplein (Evergem)
Anno 1928 werd op het dorpsplein te Evergem een gedenkteken opgericht. Het monument met Heilig Hartbeeld werd geproduceerd in het atelier Bressers.