Historische hoeve Goed te Erembodegem

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Herembodegemstraat nr. 75. Historisch belangrijke hoeve z.g. "Het Goed te Erembodegem". Bestaan van de hoeve toponymisch gestaafd tot in 1304 (vermelding in archiefdocumenten als "d'Erboudenghem"). De hoeve vormt in de middeleeuwen en tijdens het ancien régime de kern van een heerlijkheid met dezelfde naam. De heerlijkheid hing af van het Doornikse en had

Het Goed te Erembodegem

Herembodegemstraat 75 (Zwevegem)
Eerste vermelding hoeve (Het Goed te Erembodegem) in 1304. De hoeve vormt in de middeleeuwen en tijdens het ancien régime de kern van een heerlijkheid. De hoevegebouwen worden tijdens de negenjarige oorlog in 1692 in brand gestoken en verwoest, kort na de brand heropgebouwd. De huidige configuratie is herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778), enkel de aangegeven omwalling is nu grotendeels verdwenen. Huidig gebouwenbestand (zonder omwalling) eveneens herkenbaar op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), het kadaster geeft aan dat het woonhuis in 1865 achteraan uitgebreid wordt met een klein volume. Hoeve met gesloten opstelling bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken en beperkt gebruik Doornikse steen. Erftoegang gemarkeerd door laag poortgebouw met heiligennis. Woonhuis, driedubbele dwarsschuur en stalvleugel. Bakhuisje met aangrenzende ast buiten het erf. Bewaarde boomgaard afgezoomd door meidoornhaag en restant van omwalling.

Wordt opgevolgd door