Hoeve Jacquemijnsstede

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Omgrachte hoeve in de straatbocht. In 1722 werd de "hofstede rondom in haere wallen" gekocht door de jezuïeten van Antwerpen. Na de afschaffing van de jezuïetenorde kwam de hoeve in 1786 in het bezit van P.-F. Neyt, die van 1777 tot 1782 schepen was van het Land van de Woestijne en van de heerlijkheid van Woeste en Weibroek.

Houtem 12 (Aalter)
Omgrachte hoeve in de straatbocht. Links van rood-witgeschilderde ijzeren hek, kapelletje opgericht ter vervanging van een ouder kapelletje tegenover het hek, in 1874 en gecementeerd in 1938. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, daterend uit de 19de eeuw. Verder, grote dwarsschuur met in het zadeldak verhoogde inrijpoort en bakstenen stallen onder zadeldaken.

Wordt opgevolgd door

Houtem 12 (Aalter)