Hoeve, herberg en brouwerij De Rode Leeuw

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Landelijk gebouwencomplex ten westen begrensd door de Benedenstraat, ten noorden door de Kloosterstraat (Wetteren), ingeplant tegenover de kasteeldreef van "Kasteel de Bueren". Onlangs verkaveld waarbij twee van de grootste vroegere bedrijfsgebouwen (ten zuidoosten) van de oorspronkelijke boerderij-herberg werden afgescheiden (vleugel aan de straatzijde gesloopt, de achterin gelegen omgebouwd tot een woning in "fermettestijl").

Brusselsesteenweg 539 (Melle)
Landelijk gebouwencomplex, onlangs verkaveld waarbij twee van de grootste vroegere bedrijfsgebouwen van de oorspronkelijke boerderij-herberg werden afgescheiden. Boerenwoning met oude kern, minstens 18de eeuw, doch aangepast midden 19de eeuw; van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak. Rechts aansluitende lagere bijbouw van drie traveeën. IJzeren toegangshek tussen ronde hardstenen pijlers met vierkante dekplaat rechts naast de woning. Op het achtererf: eenvoudige stalvleugel met eenkamerhuisje onder zadeldak, uit de 19de eeuw.

Wordt opgevolgd door