Kasteel van Evergem met walgracht

Kasteel van Evergem met bordestrap en walgracht met bruggen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het voormalig kasteel van Evergem, later Het Molenschip genaamd, de bordestrap en de walgracht met bruggen.

Waarden

Het voormalig kasteel van Evergem, nu zogenaamd Het Molenschip, met inbegrip van bordestrap en walgracht met bruggen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het huidig kasteel of buitenhuis vervangt sedert 1913 het oude heerlijk kasteel van Evergem opklimmend tot de 12de eeuw ten tijde van de heren van Gavere, door de Sint-Baafsabdij aangesteld als ondervoogden van Evergem en herhaaldelijk wederopgebouwd, later verblijfplaats van de abten van de Sint-Baafsabdij en de Gentse bisschoppen als graven van Evergem, na de Franse revolutie buitenplaats van de gegoede bourgeoisie, onder andere baron A. Van Loo-Malfait, burgemeester van Evergem van 1882 tot 1891, waaraan nu nog verschillende wapenschilden in het gebouw herinneren. Als verblijfplaats van de heren en graven van Evergem speelde het kasteel een belangrijke rol in de ontwikkeling en de geschiedenis van de gemeente.
De gedeeltelijk bewaarde walgracht uitlopend in een grillige vijver getuigt van de oude kasteelsite met kasteel omringd door een omwalling, opklimmend tot de middeleeuwen en in de 19de eeuw heraangelegd tot een landschapstuin met gevarieerde waterpartijen met brugjes, met ijzeren leuning of met rotswerk als bruggenhoofden.

in casu architectuurhistorische waarde:
Representatief voorbeeld van een luxueuze buitenplaats in de Gentse regio, opgetrokken in een uitgesproken eclectische stijl met talrijke sierelementen en geveldecoraties verwijzend naar de classicistische vormentaal typerend voor de "Beaux Arts" -stijl in de vroege 20ste eeuw, de dominerende vierkante traptoren op de noordelijke hoek van het gebouw is een verbouwd restant van het vroeger kasteel en refereert aan het 17de-eeuws landhuis met hoektorens.
Ook de voor de bouwstijl kenmerkende huisindeling en interieuronderdelen zoals mozaïek- en parketvloeren, lambriseringen, stucwerk, schrijnwerk van deuren en vensters en hergebruikte elementen zoals sierschouwen en een eretrap bleven behouden.

Kasteeldomein van Evergem

Vurstjen 25, 33 (Evergem)
Het Kasteel van Evergem kent een boeiende geschiedenis die opklimt tot de middeleeuwen en nauw verbonden is met het ontstaan en de geschiedenis van de gemeente Evergem. Het kasteel in zijn huidige vorm is opgetrokken omstreeks 1913 in beaux-artsstijl. Het gebouw met zijn opvallend en onregelmatig volume telt twee bouwlagen boven een souterrain en wordt afgedekt door mansardedaken, verrijkt met oeils-de-boeuf en dakkapellen. Een hoge vierkante traptoren van vijf geledingen op de noordelijk hoek domineert het geheel. De omgrachting is heden aan twee zijden gedempt. In het park zijn nog waardevolle architecturale tuinelementen en ruime dienstgebouwen in eclectische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw aanwezig.