Molenaarshuis Molenhof

Beschrijving

Horend bij de "Plaetse meulen" (zie nr. 13), gelegen in een bocht van de Molendreef. Neemt circa 1730 de functie van molenaarswoning over van het "Oud Molenhof" (nr. 13).

Molendreef 2 (Zedelgem)
Horend bij de "Plaetse meulen", gelegen in een bocht van de Molendreef. Neemt circa 1730 de functie van molenaarswoning over van het "Oud Molenhof". Woonhuis dwars op de straat georiƫnteerd en schuurstalvolume langs de straat. Het huis is volgens de literatuur opgetrokken circa 1730. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is echter geen bebouwing te zien, de houten molen is afgebeeld ter hoogte van de huidige woning. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845) staat de bebouwing ongeveer met dezelfde configuratie zie huidig. Zowel woonhuis als landgebouw zijn sindsdien vergroot, vermoedelijk op het einde van de 19de eeuw. Gebouwen met 19de-eeuws uitzicht, gegroepeerd rond een begraasd erf. Opgetrokken in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Woonhuis met opkamer aan de achterzijde en recentere uitbouw.