Kasteelhoeve

Kasteelhoeve

Moubekestraat 45 (Zedelgem)
Beeldbepalende ligging op een hoogte met uitzicht op de vallei van de Potsdambeek en met bijkomende toegang via de Ossebilkstraat. Hoevegebouwen gelegen rond een zeer groot begraasd erf waarop enkele fruitbomen. De hoeve staat niet op de Ferrariskaart (1770-1778), maar gaat in kern zeker terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). De hoeve bestaat uit een woonhuis met aanleunende stalling ten noordwesten en een monumentale schuur met jaartal "1872" ten zuidwesten van het erf. Groot boerenhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met brede dakoverstek. Dubbelhuis van vijf traveeën in verankerde baksteen, witbeschilderde erfgevel boven een gepekte plint. Huidig uitzicht van rond 1850 maar eventueel met oudere kern. Aanleunende stalling onder zadeldak met lagere nok (Vlaamse pannen), witbeschilderd boven een gepekte plint.