Koningin Astridlaan met pleintje met borstbeeld van Koningin Astrid

Gemeente Dendermonde
Straat Koningin Astridlaan
Locatie Koningin Astridlaan (Dendermonde)

Borstbeeld van Koningin Astrid

Koningin Astridlaan zonder nummer, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Nadat in mei 1938 de straat omgedoopt was tot Koningin Astridlaan als hommage aan de op 29 augustus 1935 in tragische omstandigheden omgekomen koningin, werd op het pleintje op 17 juli 1938 een bronzen borstbeeld van Koningin Astrid onthuld.

Beschrijving

De bescherming omvat het pleintje met borstbeeld van Koningin Astrid en de straat met bomenrij aan en met inbegrip van Denderoever.

Waarden

Het plein met borstbeeld Koningin Astrid en straat met bomenrij aan en met inbegrip van Denderoever zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Centraal werd in 1938 het bronzen borstbeeld van Koningin Astrid naar ontwerp van de gerenommeerde Dendermondse kunstenaar Jozef De Decker in samenwerking met stadsarchitect Fernand De Ruddere op het volgens plan aangelegd plein geplaatst. Dit herdenkingsmonument, waarnaar de straatnaam refereert, onderstreept het residentieel karakter van deze nieuwe laan. De bomenrij met Japanse kerselaars aan de Denderoever zorgen voor een landschappelijk bindelement en maken integrerend deel uit van de Koningin Astridlaan.