Ensemble van twee burgerhuizen

Besluiten

Woonhuizen, burgerwoningen, plein met borstbeeld Koningin Astrid en straat met bomenrij en Denderoever, Handelsbank, turn- en feestzaal

De tweegezinswoning is beschermd als monument.

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Deze in het straatbeeld beeldbepalende tweegezinswoning volgens spiegelbeeldschema werd opgetrokken in 1922 naar ontwerp van architect Hubert De Maen uit Lokeren in opdracht van Eugeen Vertongen ter vervanging van een vernielde woning. Het indrukwekkend gebouw situeert zich in de historische stadskern en behoort tot de eerste wederopbouwfase in de jaren 1920 te Dendermonde. Dit gebouw met symmetrische voorgevel is daarenboven het énige in Dendermonde dat gerealiseerd werd in een wederopbouwstijl met uitgesproken art nouveau inslag.

Ensemble van burgerhuizen

Dijkstraat 82-84 (Dendermonde)
Enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema met bijkomende poorttravee rechts, volgens bouwplan van 1922 ontworpen door architect Hubert De Maen in wederopbouwstijl met art-nouveau-inslag, ter vervanging van een vernietigd gebouw. Rijhuizen van drie bouwlagen, met kelderkeuken en mansardeverdieping, van twee en drie traveeën, onder een combinatie van een mank en geknikt zadeldak bedekt met kunstleien.