Klooster en kerk van de Minderbroeders

Beschrijving

* Kortrijkstraat nr. 17. Klooster en kerk van de Minderbroeders, met inbegrip van de Patersdreef beschermd als monument bij B.V.E. van 23/12/1986. Historiek. Op vraag van deken Jan De Mol vestigen de Minderbroeders of Recolletten zich in 1624 in de stad. Aanvankelijk gebeurt dit op het "Gruythof", een domein tussen de Kortrijkstraat en de Nieuwstraat, ge

Kortrijkstraat 17 (Tielt)

Geleide lindendreef bij Minderbroederklooster

Patersdreef zn (Tielt)
Vanaf de Kortrijkstraat leidt een gekasseide dreef naar het klooster en de kerk van de Minderbroeders. De dreef werd in 1776 aangelegd en oorspronkelijk aangeplant met 12 geleide zomerlindes waarvan in 2005 twee exemplaren werden vervangen door Hollandse linden.

Orgel kerk van het (voormalig) minderbroedersklooster

Tielt (Tielt)
Tot 1868 was in de Minderbroederskerk een orgel aanwezig met een fraaie 18de-eeuwse orgelkast en een instrument dat door de Gentse orgelmaker Van Peteghem zou gerenoveerd geweest zijn. Het werd in 1868 overgeplaatst naar de parochiekerk van Wijer (provincie Limburg, hoofdgemeente Nieuwerkerken), waar het zich nog steeds bevindt. In of rond 1868 werd vervolgens een nieuw orgel gebouwd in de Minderbroederskerk van Tielt. De bouwer is vermoedelijk A. Clerinx (de passage in Tielt van een orgelbouwer uit Sint-Truiden kan verklaard worden door het feit dat het centrale bestuur der Minderbroeders in Sint-Truiden gevestigd was). In 1912 werd een herstelling uitgevoerd door X. Wetzel (Jambes). Na de Eerste Wereldoorlog was het onderhoud toevertrouwd aan de orgelbouwers Anneessens (Menen). In 1965 werd het instrument grondig gerenoveerd door de firma Loncke (Esen).