Parochiekerk Sint-Gillis intra muros

Parochiekerk Sint-Gillis-Binnen, pastorie met tuin en 18de-eeuws gedeelte van de abdij

Beschrijving

De bescherming als monument van de toren van de Sint-Gilliskerk, daterend uit 1955, werd in 1974 uitgebreid tot de kerk in haar geheel.

Waarden

De rangschikking als monument van de toren van de Sint-Gilliskerk is uitgebreid tot de kerk in haar geheel omwille van het algemeen belang.

Parochiekerk Sint-Gillis-Binnen

Brusselsestraat (Dendermonde)
Imposante, deels 18de-eeuwse en 14de- en 15de-eeuwse parochiekerk. De neobarokke voorgevel ziet uit op de Brusselsestraat, de stoep is afgesloten met een laag ijzeren hek links en rechts van het toegangsportaal. De kerk ontvouwt een driebeukig schip van vijf traveeën met aansluitend koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante massieve gotische toren met aangebouwde sacristie en het vroegere rechthoekig koor met rechte sluiting; zeszijdig traptorentje tegen de noordelijke torenmuur.