Antwerpse Heirweg

Kasseiweg en bomenrijen

De Antwerpse Heirweg te Assenede is beschermd als monument.

Waarden

De Antwerpse Heirweg met inbegrip van de kasseibestrating en de bomenrijen is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

De deels gekasseide weg heeft een bijzondere historische waarde als onderdeel van de Antwerpse Heirweg. De middeleeuwse heerweg, die Antwerpen met Brugge verbond, is gelegen op de belangrijke dekzandrug Maldegem - Stekene die dwars door de Vlaamse Vallei loopt. In Oosteeklo is de vroeger deels begrinde landweg rond de jaren 1960 deels verhard met kasseien. Het gekasseid gedeelte van de Antwerpse Heirweg in Oosteeklo vormt een weg van ongeveer 1050 meter lang en 3 meter breed. De kasseibestrating getuigt ook van een oude, nu verdwenen traditie in de wegenbouw en infrastructuurwerken. De gebruikte steensoorten en technieken van wegverharding, meer bepaald de langs- en dwarsprofielen, de fundering en de wijze van afzomen, verlenen de bestrating van deze historische weg ook een industrieel-archeologische waarde. Het onverharde deel is een zandweg door het bos en is niet door een dreef afgezoomd.
Het afzomen van de onverharde bermen met zeer mooie beukenrijen en in het oostelijk deel ook Amerikaanse eiken, vormt visueel een bijzonder onderdeel, die de esthetische belevingswaarde van het geheel met de erachter gelegen bossen sterk verhoogt en het geheel bijzondere ruimtelijke kwaliteit verleent.

Antwerpse Heirweg

Antwerpse Heirweg (Assenede)
De Antwerpse Heirweg is een deels gekasseide dreef ten zuiden van Oosteeklo, gelegen op de dekzandrug Maldegem - Stekene. Deze weg gaat terug op de middeleeuwse heerweg die Antwerpen met Brugge verbond.