Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie en toegangspoortje

Beschermd monument van 16-07-1987 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Oudegem
Straat Hofstraat
Locatie Hofstraat 7 (Dendermonde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42006/139.1
  • OO002162

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie

Hofstraat 7, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Ingeplant in een uitgestrekte beboomde tuin, aan de straatzijde afgesloten door een vernieuwde lage bakstenen muur, en een segmentboogvormige deur in geblokte arduinen omlijsting, gedateerd "1758", met gebogen waterlijst. Links opzij, inrijpoort tussen bakstenen pijlers met een arduinen dekplaat met bolbekroning.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie en het toegangspoortje aan de Hofstraat. De pastorie is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Oudegem.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de pastorie met toegangspoortje als volgt werd gemotiveerd: als pastorie met 17de-eeuwse kern, in de tweede helft van de 18de eeuw verbouwd met arduinen deuromlijsting en salon in Lodewijk XVI-stijl, met arduinen omlijsting bij het tuinpoortje, 1758 gedateerd; tevens omwille van de historische waarde als plaats waar de pastoordichter Justus de Harduyn sedert 1607 verbleef.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000798, Dorpskom met verscheidene monumenten, advies KCML (1987).

Waarden

De pastorie met toegangspoortje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.