Beschermd monument

Brouwerswoning d'Hollander: gevels en daken

Beschermd monument van 16-07-1987 tot heden

ID
8160
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8160

Besluiten

Dorpskom Oudegem met pastorie, kapel Sint-Antonius-Abt, woning en gemeentehuis van Oudegem
definitieve beschermingsbesluiten: 16-07-1987  ID: 2307

Beschrijving

De bescherming omvat de gevels en bedaking van de brouwerswoning d'Hollander. Het herenhuis is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Oudegem.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de gevels en bedaking van de woning horend bij de brouwerij d'Hollander als volgt werd gemotiveerd: als herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, gebouwd in baksteen, met classicistische arduinen deuromlijsting en toepassing van blauwe baksteen in lijsten en vensterstrekken.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000798, Dorpskom met verscheidene monumenten, advies KCML (1987).


Waarden

De gevels en bedaking van de woning horend bij de brouwerij d'Hollander is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Brouwerswoning d'Hollander

Ouburg 16 (Dendermonde)
De brouwerij D’Hollander werd gesticht door bierbrouwer Joannes Josephus Maria D’Hollander uit Moerzeke in 1838. Bij de nieuwe brouwerij richtte hij tevens een herenwoning op, die circa 1858 tot het huidig volume werd vergroot. Herenhuis gelegen achter voortuintje, afgesloten door vernieuwd ijzeren hekwerk in ingangshek aan bakstenen pijlers. Huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.