Brouwerswoning d'Hollander: gevels en daken

Beschermd monument van 16-07-1987 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Oudegem
Straat Ouburg
Locatie Ouburg 16 (Dendermonde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42006/138.1
  • 4.01/42006/386.1
  • OO002163

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Brouwerswoning d'Hollander

Ouburg 16, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Herenhuis horend bij voormalige brouwerij D’Hollander. Huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen).

Beschrijving

De bescherming omvat de gevels en bedaking van de brouwerswoning d'Hollander. Het herenhuis is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Oudegem.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de gevels en bedaking van de woning horend bij de brouwerij d'Hollander als volgt werd gemotiveerd: als herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, gebouwd in baksteen, met classicistische arduinen deuromlijsting en toepassing van blauwe baksteen in lijsten en vensterstrekken.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000798, Dorpskom met verscheidene monumenten, advies KCML (1987).

Waarden

De gevels en bedaking van de woning horend bij de brouwerij d'Hollander is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.