Gemeentehuis Oudegem: straatgevels en bedaking

Dorpskom Oudegem met pastorie, kapel Sint-Antonius-Abt, woning en gemeentehuis van Oudegem

Beschrijving

De bescherming omvat de straatgevels en bedaking van het voormalige gemeentehuis van Oudegem, gelegen op de hoek van de Oudegemse baan en Ouburg. Het gebouw is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Oudegem.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het voormalig gemeentehuis (straatgevels en bedaking) als volgt werd gemotiveerd: als gebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw met symmetrische bakstenen gevels onder zadeldak, waarbij het centrale risaliet geaccentueerd wordt door gekoppelde pilasters en een hoge rondbogige bekroning, geflankeerd door houten topstukken, een pui met dubbele opgang voor de toegang met hoofdrisaliet, die het aspect heeft van een streng barokke pronkgevelopstelling.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000798, Dorpskom met verscheidene monumenten, advies KCML (1987).

Waarden

De gevels en bedaking van het voormalige gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Gemeentehuis Oudegem

Oudegemse baan 2 (Dendermonde)
Gemeentehuis van totaal zeven traveeën, waarvan afgeschuinde hoek van drie traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd naar ontwerp van architect Ed. Bouwens in 1870, zie de herdenkingssteen. Heden bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op arduinen plint. Toegang en pui zijn aangebracht voor de afgeschuinde middenpartij. Arduinen gevelbrede pui met twee trappen met smeedijzeren borstwering, rechthoekige deur onder de trap.