Congiërgewoning Nationale Bank

Beschermd monument van 10-12-2003 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 18 (Dendermonde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42006/159.1
  • OO002943

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Conciërgewoning Nationale Bank

Kerkstraat 18, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Deze herenwoning die nu dienst doet als tandartspraktijk, was oorspronkelijk de conciërgewoning van het belendende filiaal van de Nationale Bank die sinds 1923 in de Kerkstraat gevestigd was. Evenals het bankgebouw is dit een ontwerp van architect Eugène Dhuicque (Brussel) van 1924.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

De voormalige conciërgewoning van de Nationale Bank is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige conciërgewoning Nationale Bank is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Deze gaaf behouden herenwoning werd ontworpen als conciërgewoning voor het aanpalend filiaal van de Nationale Bank door de gerenommeerde architect E. Dhuicque in 1924. Het is een interessant voorbeeld van een bescheiden woning die in een zeer kwalitatieve wederopbouwarchitectuur werd gerealiseerd die meer naar het modernisme neigt en een zeer strakke gevelopbouw vertoont. Samen met de bijhorende voormalige Nationale Bank onderscheidt deze woning zich van de historiserende architectuur in de Kerkstraat. De plattegrond ontvouwt een eenvoudige enkelhuisopstand met, in tegenstelling tot het rijkelijker exterieur, een sobere interieuraankleding. De oorspronkelijke indeling waarbij de kamers in L-vorm rond de bordestrap werden geschikt bleef grotendeels behouden. De gelijkvloerse verdieping werd aangepast aan de nieuwe functie.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.