Beschrijving
De bescherming als monument omvat het voormalig filiaal van de Nationale Bank, met inbegrip van het hoofdgebouw met straatafsluiting en afvoerpijpen, de voormalige lokettenzaal, de 18de-eeuwse natuurstenen poort en tuinmuur.
Waarden
Het voormalig filiaal van de Nationale Bank, met inbegrip van het hoofdgebouw met straatafsluiting en afvoerpijpen, de voormalige lokettenzaal, 18de-eeuwse natuurstenen poort én tuinmuur, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
artistieke waarde, historische waarde
in casu architectuurhistorische waarde:
Deze opmerkelijke en gaaf bewaarde herenwoning gebouwd, als filiaal van de Nationale Bank naar ontwerp van de gerenommeerde architect E. Dhuicque in 1923 in neo-Franse-barokstijl, is door de ligging en het materiaalgebruik beeldbepalend in de straat. De gekozen monumentale architectuur en ornamentiek symboliseert de macht van de financiële wereld in de nabijheid van en in relatie met de juridische en wetgevende macht. Dit totaalontwerp getuigt van een hoogstaande en kwalitatieve wederopbouwarchitectuur die geen reconstructie is van een vooroorlogse woning.
De oorspronkelijke complexe indeling van het gebouw in functie van de combinatie van privé- en publieke vertrekken, evenals de rijke interieuraankleding bleven bewaard. De monumentale traphal, de salons met behouden geometrisch stuc- en lijstwerk, lambriseringen, houtwerk, parket en marmeren schouwmantels in neostijl met art deco-invloed, het voormalige directeursbureel, alsook de slaapvertrekken en de dakconstructie in het hoofdvolume bleven gaaf bewaard. De voormalige lokettenzaal, toegankelijk via de indrukwekkende traphal, verfraaid met marmerbekleding aan de pilasters en dito lambrisering én de ondergrondse kluizen herinneren aan de vroegere financiële functie. De verwerking van grote glaspartijen en lanterneaus voor een optimalisering van de natuurlijke lichtinval en -intensiteit getuigen van een hoog technisch vernuft. Dit principe is ontleend aan de art nouveau en is kenmerkend voor de interbellumarchitectuur.
Het oorspronkelijk ontwerp voorzag eveneens in de in situ bewaarde geometrisch gesmede straatafsluiting en opmerkelijke afvoerpijpen met visversiering. De prachtige 18de-eeuwse hardstenen poort, afkomstig van de vroegere vesting aan de Vlasmarkt werd in de ommuurde en thans heraangelegde tuin heropgericht en wordt omwille van de hoge artistieke en (architectuur)historische waarde mee in de bescherming opgenomen.