Herenhuis Van Winckel met tuin

Beschermd monument van 10-12-2003 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 28-30 (Dendermonde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42006/206.1
  • OO002945

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis Van Winckel

Kerkstraat 28-30, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Voormalig herenhuis Van Winckel. Volgens bouwplan en gevelsteen liet rechter Leon Van Winckel in 1923 een herenhuis optrekken naar ontwerp van architect Hubert De Maen (Lokeren) ter vervanging van de vernielde woning van industrieel Julien De Bruyn daterend van circa 1901-1902 in neoclassicistische stijl.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de voormalige herenwoning Van Winckel, met inbegrip van de tuin met tuinpaviljoen en bijgebouwen.

Waarden

De voormalige herenwoning Van Winckel, met inbegrip van de tuin met tuinpaviljoen en bijgebouwen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Deze herenwoning naar ontwerp van architect Hubert De Maen uit Lokeren werd in 1923 in opdracht van rechter Van Winckel ontworpen. Op de grond van een vernield herenhuis werd door een nieuwe eigenaar een woning gerealiseerd die geen kopie was van de vooroorlogse. Een volledig gebouw in eclectische stijl met onder meer invloeden uit de art deco en het neoclassicisme werd opgetrokken.
Dit monumentaal en in het straatbeeld beeldbepalend gebouw is door de gekozen architectuur, het volume, materiaalgebruik en inplanting een veruitwendiging van de sociale positie en de financiële draagkracht van de bouwheer. Het dynamisch gevelontwerp evenals de rijkelijke aankleding getuigen van de bekwaamheid en de gedegen architectuurkennis van de architect die een totaalproject ontwierp dat gaaf behouden bleef. Het interieur met kenmerkende dubbelhuisindeling wordt gedomineerd door de centrale monumentale en tot de zolder reikende traphal, die het woonhuis in privé- en ontvangstgedeelte deelt en de interne circulatie organiseert.
De gaaf bewaarde rijkelijke aankleding van het interieur is van hoogstaande artistieke kwaliteit en is door de architect voor dit gebouw ontworpen. De oorspronkelijke parket, schouwmantels, schrijnwerk, vleugeldeuren, lambriseringen, gestucte zolderingen en wanden, verwarmingselementen, vloeren, trap en dergelijke van de traphal, salons, ontvangst- en wachtkamer met vestiaire, bureel, keuken en privévertrekken bleven in situ bewaard en bepalen mee het authentiek karakter van deze herenwoning.
Het gefilterd licht in de kamers, dat men verkreeg door de verwerking van grote glaspartijen met gekleurd glas-in-Iood voor een optimalisering van de natuurlijke lichtinval en -intensiteit, doet deze aankleding extra tot zijn recht komen. Dit lichtspel getuigt van een hoog technisch vernuft en is kenmerkend voor de interbellumarchitectuur.
De deels behouden tuinaanleg met interessante aanplanting wordt mede bepaald door een drietal merkwaardige gebouwen. Het opmerkelijk bakstenen tuinpaviljoen met blauw hardstenen poort is mogelijk afkomstig van de zusters van Zwijveke. Een witgeschilderd gebouwtje met koetshuisallure, eertijds dienstig als tuinfolie of berging en in kern minstens opklimmend tot de 19de eeuw, werd door architect Hubert De Maen geïncorporeerd in het voormalige dienstgebouw dat stilistisch volledig aansluit bij het hoofdgebouw. De totaliteit van de bijgebouwen (voormalig dienstgebouw, aanpalend gebouwtje met koetshuisallure en tuinpaviljoen) verspreid in de grote ommuurde tuin zijn historisch en/of architecturaal verbonden met het hoofdvolume en dragen bij tot de monumentwaarde van het geheel.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.