beschermd monument van tot heden
Bomenrijen en dorpsplein
definitieve beschermingsbesluiten: 18-07-2011 ID: 4838
Het dorpsplein te Bassevelde, met inbegrip van de muziekkiosk, de dorpspomp, het oorlogsmonument en het openbaar groen, is beschermd als monument. Het oorlogsmonument met het omgevend plantsoen werd later ook afzonderlijk beschermd als monument.
Het dorpsplein met straatmeubilair en openbaar groen is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:
in casu architectuurhistorische waarde: De muziekkiosk nam in het sociale en culturele dorpsleven van Bassevelde, vooral bij feestelijke aangelegenheden, een bijzondere plaats in. Zij vormt één der schaars bewaarde voorbeelden van vaste muziektenten die in de eerste helft van de 20ste eeuw in het Meetjesland werden opgericht. De muziekkiosk werd in 1930 als een herkenningspunt opgericht op een centrale plaats in het dorp door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van België en het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia. De kiosk vormt de materiële getuige van de oude maar nog steeds bloeiende muziekcultuur in het dorp. De kiosk is gebouwd door aannemer Ed. Heene en architect V. Baal. De eenvoudige achthoekige constructie bevat een bakstenen onderbouw met bergplaats waarop een betonnen vloer en acht gietijzeren zuilen onder een houten tentdakje. Een metalen trap, afgeschermd door een ijzeren leuning, leidt naar het podium. De slanke zuiltjes op de hoeken van het podium zijn bovenaan verbonden door een opengewerkte arcade van sierlijke ijzeren bogen met krulwerk. Het conische dak, met een houten beschot, is bekroond met een gepast siermotief, namelijk een ijzeren lier.
De openbare waterpomp is nog de laatste getuige van de 19de-eeuwse nutsvoorzieningen en gezondheidszorg in Bassevelde. De dorpspomp werd opgericht in 1875-1876 in vervanging van een houten dorpspomp uit de 16de eeuw. De arduinen dorpspomp werd gebouwd volgens ontwerp en onder leiding van de gerenommeerde Gentse architect Edmond de Perre-Montigny en werd uitgevoerd door gespecialiseerde vaklui en firma's uit Gent. De dorpspomp is een mooi en decoratief uitgewerkt voorbeeld van de "architectura minor'' in het oeuvre van de architect, die rond dezelfde tijd in de streek zeer actief was in het openbaar domein. De dorpspomp, volledig bekleed met arduinen platen, bestaat uit een voetstuk, een vierkante romp met afgeronde hoeken en versierd met ingediepte decoratieve spiegelpanelen en een hoofdgestel. De thans gerestaureerde pomp is voorzien van een ijzeren handpomp, een bronzen waterspuwend leeuwenmasker en een arduinen halfrond waterreservoir.
wetenschappelijke, in casu dendrologische waarde: Het dorpspleintje in Bassevelde, ingeplant tussen de kerk met kerkhof en de middeleeuwse dorpsstraat, groepeert belangrijk erfgoedelementen van het sociaal-culturele leven en openbaar groen in de fusiegemeente Assenede, zoals de 19de-eeuwse dorpspomp, de muziekkiosk en het oorlogsmonument, en twee herdenkingsbomen. Het pleintje wordt rondom afgeboord met platanen. Deze uitzonderlijke combinatie en beeldbepalende inplanting, tussen de beschermde kerk en de met kastanjebomen beplante dorpsstraat, voegt een extra waarde toe aan de intrinsieke artistieke, historische, wetenschappelijke, volkskundige en /of sociaal-culturele waarde van de individuele objecten.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Dorpsplein [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8171 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.