Arbeiderswoningen

Pastorieën en huizenrij

Beschrijving

De bescherming omvat de arbeiderswoningen uit 1909 langs de Zwijvickstraat, grenzend aan de pastorie en parochiekerk Sint-Gillis-Binnen.

Waarden

Huizenrij, gevormd door 8 woonhuizen, palend aan de pastorie van de parochie Sint-Gillis-Binnen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
De gaaf behouden huizenrij geldt qua vormgeving en materiaalgebruik als representatief voorbeeld van sobere arbeiderswoningen in baksteenbouw uit eind 19de - begin 20ste eeuw, gebouwd in opdracht van de kerkfabriek van Sint-Gillis-Binnen op een gedeelte van de pastorietuin. Dit bouwblok en het nabijgelegen nieuwe Zwijvickkwartier werden voor het groeiende aantal (textiel)arbeiders door 'progressieve' industriëlen en/of kerkelijke overheden gerealiseerd als voorloper van de sociale woningbouw.
De huizenrij is historisch onlosmakelijk verbonden met de aanpalende Sint-Gillis-Binnenkerk én de pastorie en vormt visueel een eenheid met het Militair Hospitaal en het aanpalend begin 20ste-eeuws nieuw Zwijvickkwartier.
Daarenboven is het één van de uitzonderlijke behouden vooroorlogse straatgehelen en gebouwen te Dendermonde die tijdens de Eerste Wereldoorlog gespaard bleven.

Arbeiderswoningen

Heldenplein 1, Zwijvickstraat 1-13 (Dendermonde)
Huizenrij circa 1909 gebouwd in opdracht van de kerkfabriek van Sint-Gillis-Binnen. Bouwblok van zeven identieke woningen met enkelhuisopstand volgens spiegelbeeldschema; de hoekwoning met aansluitende muur met poortje werd meer uitgewerkt. Elke woning telt twee bouwlagen en drie traveeën onder een doorlopend zadeldak.