Kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bos: pastorie

Besluiten

Pastorie Sint-Martinusparochie, schuur, kostershuis, ingangspoort met poortgebouw en complex van het Karthuizerklooster

De pastorie van de voormalige kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bos is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "De pastorie of het voormalig brouwershuis als 18de-eeuws huis bestaande uit gelijkvloers en verdieping met arduinen, vlakke omlijsting rond de deur, waterlijst en bovenlicht."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000721, Kloosterstraat: pastorie, advies KCML (1984).

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Kartuizerstraat 15 (Lierde)
Voorheen deel uitmakend van de brouwerij van de kartuizerpriorij, sedert 1798 pastorie. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, daterend van 1770-1772/73 en gelegen in de noordoostelijke hoek van het vroeger voorplein van de kartuizerpriorij. Aansluitende pastorietuin ten noorden.