Kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bos: pastorie

Gemeente Lierde
Straat Kartuizerstraat
Locatie Kartuizerstraat 15 (Lierde)

Pastorie

Kartuizerstraat 15, Lierde (Oost-Vlaanderen)

Voorheen deel uitmakend van de brouwerij van het kartuizerpriorij zogenaamd "Sint-Maartens-Bos", sedert 1798 pastorie. Gelegen in de noordoostelijke hoek van het vroeger voorplein van de kartuizerpriorij.

De pastorie van de voormalige kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bos is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "De pastorie of het voormalig brouwershuis als 18de-eeuws huis bestaande uit gelijkvloers en verdieping met arduinen, vlakke omlijsting rond de deur, waterlijst en bovenlicht."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000721, Kloosterstraat: pastorie, advies KCML (1984).

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: