Beschermd monument

Herenhuis

Beschermd monument van 30-01-1998 tot heden

ID
8187
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8187

Besluiten

18e-eeuwse herenhuizen
definitieve beschermingsbesluiten: 30-01-1998  ID: 3273

Beschrijving

Dit 18de-eeuws herenhuis is, met uitzondering van de recentere aanbouwsels tegen de achtergevel, beschermd als monument.Waarden

Het 18de-eeuws herenhuis, met uitzondering van recentere aanbouwsels tegen achtergevel, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als goed bewaard interieur met verscheidene interessante schouwen, gestucte plafonds met moerbalken en paneeldeuren uit de 18de eeuw; een vroeg 19de-eeuwse trap en ijzeren trappaal, een portaal verfraaid met gezandstraald glas met florale motieven van 1914, binnendeuren met fraaie glasramen en een kamer, die in 1928 geheel gelambriseerd en heringericht werd in art decostijl.

historische waarde


Als getuige en referentiepunt van de historische ontwikkeling van Aalter sedert de 17de eeuw;
Als dorpswoning gebouwd door de laatste baljuw van het Land van de Woestijne en de heerlijkheid Woeste, Weibroek en Biesem en die later de functie vervulde van burgemeesterswoning, dokterswoning en handelswoning;
Als een interessant voorbeeld van een herenhuis in Lodewijk XVI -stijl daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw, en verbouwd in aangepaste stijl in 1914, voorzien van een beraapte lijstgevel met dubbelhuisopstand, driehoekig gevelfronton en markante classicistische deuromlijsting.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Een dorpshuis met lijstgevel in uitgesproken Lodewijk XVI-stijl, gekenmerkt door de verticaliserende opbouw, de hardstenen omlijsting van de rechthoekige middendeur en de typische driehoekige frontonbekroning.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Classicistisch herenhuis

Stationsstraat 6 (Aalter)
Dit herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, werd in de tweede helft van de 18de eeuw opgetrokken in classicistische stijl in opdracht van de laatste baljuw van het Land van de Woestijne. In de verankerde linkerzijgevel wijzen sporen van muurvlechtingen op een oudere kern. Links van het huis geeft een ijzeren tuinhek toegang tot een achterliggende tuin.