Knotbomenrij van zwarte populieren

Houtig erfgoed

Beschrijving

De knotbomenrij van vijf zwarte populieren langs Terwalle te Elst is beschermd als monument. Een zone van 30 meter breed aan weerszijden van de bomenrij is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De knotbomenrij van vijf zwarte populieren is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De knotbomenrij vervult een veelheid aan cultuurhistorische waardevolle functies (markering perceelsgrens, brandhoutproductie, vastleggen beekoever) en legt getuigenis af van een belangrijke beheersvorm uit het verleden, namelijk het knotten van een grote diversiteit aan boomsoorten.

artistieke waarde

De knotbomenrij is een beeldbepalend object in het graslandcomplex en beekvallei waar ze deel van uitmaakt.

wetenschappelijke waarde

De knotbomenrij omvat vijf zwarte populieren, één van de zeldzaamste inheemse soorten in Vlaanderen.

St. Apolloniastraat, Terwalle (Brakel)
De knotbomenrij met onder meer vijf zwarte populieren te Elst is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen.