Beschermd monument

Onze-Lieve-Vrouw Ter Noodkapel

Beschermd monument van 04-12-2003 tot heden
ID: 8196   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8196

Besluiten

Religieus erfgoed
definitieve beschermingsbesluiten: 04-12-2003  ID: 4130

Beschrijving

De bescherming omvat de kapel Onze-Lieve-Vrouw Ter Nood (Gods) en de haag en beplanting op het perceel.Waarden

De voorgelegde lijst van de beschermenswaardig geachte objecten omvat een diversiteit aan religieus bouwkundig erfgoed, dat zich op het grondgebied van Dendermonde en haar deelgemeenten bevindt en na inventarisatie van het bouwkundig erfgoed van Dendermonde werd geselecteerd. Het gaat om 18de-, 19de- en 20ste-eeuwse gaaf bewaarde kapellen, kerken en een memoriekruis die representatief zijn voor het rijke religieuze verleden in de regio. Deze objecten vertonen voldoende intrinsieke kwaliteiten qua historische of cultuurhistorische betekenis of architecturale vormgeving en qua authenticiteit, representativiteit, zeldzaamheid of gaafheid om het algemeen belang van het behoud te verantwoorden.

Onze-Lieve-Vrouw Ter Nood Godskapel met inbegrip van de haag aan de straat en beplanting op het perceel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

De minstens tot de 19de eeuw opklimmende zogenaamde Onze-Lieve-Vrouw Ter Noodkapel is een representatief en mooi voorbeeld van een landelijke devotiekapel. Het betreft een sobere wat achterin en lager gelegen bepleisterde kapel die door een hoge haag van de straat afgescheiden wordt. De kapel heeft een merkwaardig en gaaf bewaard interieur met een opvallende gepolychromeerde piƫta onder een neogotisch baldakijn op een altaartafel met verguld Mariamonogram. Deze goed onderhouden devotiekapel maakt nog steeds deel uit van een intense volksdevotie.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Onze-Lieve-Vrouw Ter Noodkapel

Steenweg van Aalst zonder nummer (Dendermonde)
Wat achterin en lager gelegen landelijke devotiekapel, door hoge haag van de straat afgescheiden.