Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteel van Huise

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden
ID: 82059   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/82059

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Het kasteel van Lozer is ook gekend onder de naam kasteel van Huise of kasteel della Faille. Het kasteeldomein met bijgebouwen bevindt zich in een uitgestrekt landschapspark met vijvers, begrensd door de Kasteelstraat ten noorden, de Appelhoekstraat ten westen en de Lozerbeek ten zuiden. Het kasteelpark wordt omgeven door landbouwgronden.Waarden


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Domein kasteel van Huise

Kasteelstraat 36, 38 (Kruisem)
Het kasteel van Lozer is ook gekend onder de naam kasteel van Huise of kasteel della Faille. Het kasteeldomein met bijgebouwen bevindt zich in een uitgestrekt landschapspark met vijvers, begrensd door de Kasteelstraat ten noorden, de Appelhoekstraat ten westen en de Lozerbeek ten zuiden. Het kasteelpark wordt omgeven door landbouwgronden.

Is de omvattende vaststelling van

Enkele dreef van opgaande zomereiken

Kruishoutem (Kruisem)
Langs de Passionistenstraat, in het verlengde van de dubbele eikendreef is er een oudere dreef met opgaande eiken. De dreef is intact, kent weinig uitval en wordt aan de oostzijde geflankeerd door een bosperceel. De Passionistenstraat is reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) ingetekend. Het was de verbinding met de wijk Marolle en tevens de weg naar de Lozenmolen. De molen is verdwenen enkel de straatnaam Lozenmolenstraat, die uitkomt op de Passionistenstraat, verwijst hier naar.


Hoeve met losse bestanddelen

Ouwegemsesteenweg 249 (Kruisem)
Achterin, aan een landweg gelegen hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een grotendeels gekasseid erf met ijzeren toegangshek aan gewitte pijlers in het oosten.


Neerhof bij het kasteeldomein

Kasteelstraat 34 (Kruisem)
Oorspronkelijk 18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen, begin 20ste eeuw aan elkaar gebouwd tot huidige semi-gesloten complex. Opvallend ossebloedkleurig geschilderde vleugels op vierkante plattegrond toegankelijk via een ijzeren hek in noordoosthoek.