Hoeve De Kleine Madeleine

Beschrijving

Oosternieuwweg Noord nr. 19. Hoeve z.g. "De Kleine Madeleine", minimaal opklimmend tot de 17de eeuw, doch vermoedelijk ouder. De hoeve is, net als de meer noordelijk gelegen hoeve z.g. "De Grote Madeleine" (nr. 21) van oudsher eigendom van de H. Maria Magdalenaleprozerij, gevestigd in 1280 buiten de tweede stadsomheining van Brugge op het Magdalenaveld langs de Diksmuidse Heerweg. Deze heeft een

Oosternieuwweg Noord 19 (Zuienkerke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de 17de eeuw, toen eigendom van de Heilige Maria Magdalenaleprozerij uit Brugge. Toegang via lange beboomde dreef naar een verhard erf met bakstenen en kasseien met centraal een boom. Doornhaag. Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm rond erf, al met huidige configuratie op Atlas der Buurtwegen 1845. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. L-vormig witgekalkte boerenwoning met minimaal 18de-eeuwse kern. Schuurgebouw met geïncorporeerde stal en dubbel wagenhuis gedateerd 1862. Haakse stal gedateerd VC ANNO 1826 later uitgebreid 1860. Witgekalkt bakhuis met zomerkeuken, gedateerd 1835 en hutvormig witgekalkt en gepekt hondenhok.