Lijnwaadwinkel

Grote Markt met gebouwen

De voormalige lijnwaadwinkel en herberg is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige lijnwaadwinkel en herberg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
De voormalige lijnwaadwinkel en herberg is een representatief en gezien de specifieke Dendermondse context uitzonderlijk voorbeeld van een handelspand, dat in de tweede helft van de 19de eeuw werd aangepast aan de eigentijdse smaak en van een extra bouwlaag werd voorzien. Het gebouw met lijstgevel wordt gekenmerkt door een pui in blauwe hardsteen, een gesmeed ijzeren balkon aan de bel-etage en een gestuct hoofdgestel met consoles. Het is illustratief voor de historische bouwstijlen die het marktplein eertijds karakteriseerden. Daarenboven is het gebouw opgetrokken op een historische plaats aan de Grote Markt waarvan de bebouwing en de gekende naamgeving tot de Middeleeuwen opklimt.

Lijnwaadwinkel van Peero - De Caluwé

Grote Markt 8 (Dendermonde)
In de 19de eeuw was hier de lijnwaadwinkel van Peero - De Caluwé en vervolgens een herberg in ondergebracht. Volgens een oude foto uit circa 1860-1865 betrof het een smalle woning van twee traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een zadeldak met een bepleisterde lijstgevel en centrale voordeur.